Er zijn van die dagen
dat woede uit voegen barst
tanden willen openrijten
het verstand oog om oog hanteert
genade die het af laat weten
op deze bloeddorstige dagen
komt de wraakzuchtige inborst
geschiedkundig verklaart,
om zijn vlag te pluggen;
zijn vermeende erfrecht op te eisen
misschien ook wel om stiekem
de arme stumpertjes uit te lachen
die de val van zijn ego breken
andere dagen daargelaten
dan gaat het dagelijkse leven verder;
een visboer aan de kade
bekoopt zijn lading met de dood
een zwart kind met vlieg of tien
dat sinds mensenheugenis
bungelt aan een leeggezogen tiet
een moeder die bladeren losrukt
van een vergeet-me-niet
op deze dagen komt de bom heus
niet tot ontploffing,
de kop bespaart
wordt louter de staart in kaart
gebracht voor later
wanneer een bus, mes, zwaard
vrouw, kind, een man met
of zonder baard
in Istanbul, London of Parijs
misschien de taliban, zionist
of een isis ganger; een vogel, rat
of fret met ijzeren vleugels
is het ibn otmaan,
de edelgermaan, een wahabiet,
visgoot of een herrezen vandaal
hoe het ook zij;
morgen vrijheid maar vandaag nog strijd