PLAT DU JOUR
Wat ligt er in de koelkast?
Wat schaft vandaag de pot?
Een kogelbiefstuk. Mooi zo.
Dat wordt dus haute cuisine!
Ik trek er een bouillon van.
Een culinair genot,
op smaak gebracht met… wel, eens even zien,
ik gooi er gezwind een granaatappel in -
behoedzaam; het ding kan ontploffen.
En vervolgens… Zieaan, dat is boffen,
een vruchtbaar, voortvarend begin:
een lading zure bommen,
gedropt uit losse pols.
Nu krijgt mijn maaltijd vulling.
Zo wordt bouillon potage.
En voort weer gaat mijn zoektocht
naar iets frivools, iets dols,
iets kleurigs voor mijn eetbare collage.
Een vlijmscherpe peper
- ik spits ‘m wat bij -,
dat geeft m’n bedenkseltje ‘ballen’.
Een blik blauwe bonen voor’t knallen.
Ik nader de term ‘lekkernij’.
Tot slot wat specerijen,
dat maakt het brouwsel af.
Wat heb ik in m’n rekje?
Voila, een busje kruit!
Nu niet te karig wezen,
dat maakt de gôut maar laf.
Het hele ding er in dan maar, vooruit!
Een mespuntje… Zeker! Of liever een páar.
Ik roer ze er door en mijn schepping is klaar!
Een kom en een lepel, en aanvallen maar!
Hoewel… vóor ik roekeloos snoep,
misschien beter eerst een gebedje
tot heel mijn beschermeng’lentroep.
Ik gaf ‘m wel lekker van jetje,
heb honger, en zelfs een servetje,
toch krijg ik nu twijfels, zowaar,
want dit is wel héel linke soep!
© Vin 2017
https://plus.google.com/u/0/+LightverseVinKonings