Relaxed.
Zonlicht regeert
midden februari
bankje lokt aan te worden benut
kop van de haven
uitzicht op de pieren
een tanker nadert om te worden geschut.
De loodafhaler snelt
terug naar de steiger
verborgen achter de boeggolf die zij ploegt
de loods is afgezet
buiten op de rede
via de touwladder het schip is op gezwoegd.
Een sleepboot passeert
richt zo zijn steven
naar ’t schip dat in de nevel binnenstoomt
te groot op eigen kracht
de sluis te nemen
zo iets ten eigen bate , de winst afroomt.
Alleen de branding
kent wat golfslag
de wind nu stil gevallen gunt het watervlak
haar spiegeling , slechts
even onderbroken
waar ’t schip rimpelloosheid doorbrak.
De weidsheid en de
zilte koele bries
stralen hier toe een ijle rust uit
die ons lang vast pint
op de houten bank
waar liefde tot de zee opnieuw ontspruit.
th