Patronen.
Bij mens en dier
kom je ze tegen
levenspatronen mooi en divers
zo uit het ei
zo in het leven
als ingebouwde levensles.
Drie witte vogels
in de weide
moeder Lepelaar, twee jongen groot
bedelend om voedsel
onafgebroken
je zag hoe moeder dat verdroot.
Dat jengelend gaan
zie ik ook bij kind’ren
in de supermarkt , zelfs op het strand
dwingend geschreeuw
rond wat zij willen
’t loopt zienderogen uit de hand.
Maar dan de kievit
met haar jongen
zoals ook grutto tureluur
zo uit het ei
en zelf verzorgend
gaan zij direct op avontuur.
Zo ook die kind’ren
die blijmoedig
lach op ’t gelaat vrolijk toch gaan
zonder gezeur
en zonder morren
patronen ….ik zie die allen aan.
th