De doorzichtig vederlichte
zijdeachtige hoofd doeken sjaaltjes
gingen vlot van de hand
vooraleer de russische vrouwen
eerbiedig 't eeuwenoude gerestaureerde kerkje
van één der kerkvaders van Nicea betraden
meermaals 't orthodoxe kruisteken maakten
om voor de lege sarcofaag,
verscholen achter glas gebeden te mediteren
waarvan de beenderen inmiddels waren meegenomen
door d'Italianen buiten een teen of vingerkootje
dat zich ergens bevond in één of ander
barbaars kruistochten land,
de strijd om Troye, d'aloude stad Ur, d'Ark van Noe,
Turkije was ooit de bakermat van 't christendom
begon de gids op historische wijze
en wees op wat schimmige fresco's aan 't plafond
alsof hij zich in de catacomben van 't Louvre
van 'd eerste christenen bevond,
apostel Paulus,Tarsis, Ephese, Myriam en Johannes ..
Sint Nicolas standbeeld stond te glanzen,
met drie kinderen aan zijn voeten
't koper van zijn teen blinkend in de felle zon
hoe meer wanhoop en armoede hoe meer godsdienst..
de welbespraakte man had in Nederland geschiedenis ..
en reduceerde Christus tot de mythe
van d'Egyptische halfgod Horus
om zijn betoog te eindigen op filosofische wijze,
de souvenirswinkeltjes met iconen,
afbeeldingen, prullaria,
rondom 't heiligdom deden gouden zaken,
Perzen, Arabieren, Byzantijnen,
Sjelcuken, Ottomanen, Turken
tot op nauwelijks 3 procent niet Islamitisch
was alles gedwongen bekeerd, verjaagd en weggeveegd,
tot Erdogan de 1ste 't aloude beproefde recept
onder luid gejubel en gejou
'n paar moskeeen inhuldigde in 't avondland
daarboven waar Mehmet's legers in Wenen strandden,
om de verloren gelopen schapen
wanhopig naar antwoorden en spiritualiteit
terug te brengen naar d'enige waarachtige stal
om hen ook dwaasheid, onderdanigheid,
gehoorzaamheid aan 't allerlaatste Boek beval
zo al hun verstandelijke vermogens
en redelijke zinnen ..
tot meerdere eer en glorie
van de zoveelste kalief,
stiekem stal..