Katwijkse nicht.
Mijn nicht werd
drieënnegentig jaren
overleed in Katwijk verleden week
zij werd geboren
in de Oekraine
totaal onbekend met deze streek.
Zestien jaar oud naar
duitsland verbannen
zo maar in de oorlog van straat geplukt
daar leerde zij mijn
neef toen kennen
hier in Holland ook rücksigloss weggerukt.
Met heel veel stellen
gehuwd na de vrede
vlak bij de grens , zo kwam zij Holland in
een vreemde taal
geloof dat onbekend was
bepaald verlies….bepaald gewin.
Decennia lang
grenzen gesloten
eindelijk mocht zij even naar familie terug
tolkte hier Russisch
ontving Oekraiense jong’ren
aar schilderkunst werd haar een brug.
Wij hadden ieder
jaar kontakten
deelden het geloof , diep en verblijd
herinneringen brengen
veel naar boven
het is de rimpeling in de tijd.l
th