Geboortelepeltje.
’t Lag bijna daag’lijks
in mijn handen
roerde melk door de koffie heen
opeens besefte ik
haar waarde
wij hadden samen iets gemeen.
Ik weet niet eens
wie het mij schonk
’t volgde mijn leven vanaf ’t begin
door crisisjaren
wereldoorlog twee
evacuatie was haar niet te min.
Schooljaren, verliefdheid
werk en trouwen
mijn wandeling door de maatschappij
verhuisde mee zo’n
zeventien keren
immer dienstbaar aan mijn zij.
Hoe kan opeens
zo’n lepeltje
jouw levensloop gaan verhalen
mijn kinderen gebruikten
‘t ook misschien
om in de fluistering je leven te vertalen
th