Je zal maar aan 't uitgebreid lopend buffet
hongerig staan aan te schuiven 't water in de mond
van al die lekkernijen en vers fruit
begeleid door 'n leuk muziekje op de achtergrond,
de zon die door de open ramen stralend opkomt
terwijl daar iemand, niemand, nerveus
aan een draadje of 'n mobieltje zit te pulken
met één klap barst de hel los
vliegt alles in stof door 't plafond,
je zal maar voor de gezelligheid
iets doen wat je al lang hebt nagelaten,
tezamen met een minderheid gelovigen
in een bomvolle kerk je Pasen houden..
tot even later 't dak wordt weggeblazen
bebloede stoelen, afgerukte ledematen in 't rond
maak 'hun' boodschap dus 'kond'
beter wegblijven waar 'n christengemeenschap
als minderheid samen komt ..
je zal maar best
zwijgen of driemaal je woorden wikken en wegen
ook in 't eigen land, hou beter je mond,
spreken is zilver, spreken niet langer gezond,
want overal en ergens valt weerwraak
uit elke hoek te vrezen van 'n klein percentage
radicaal gefrustreerden en godsdienstig geperverteerden
ofwel doen zoals Christus aan zijn kruis
om vergeving smeken want ze weten toch niet wat ze doen,
eigenwijs als 'n bende onnozele kinderen
vol van schaamte, beladen met schuld
schizofreen vasthouden aan Heilige Principes
want we hebben 't zo geleerd,
de waarden van de Verlichting .. genoteerd,
eeuwen gevochten tegen kerk en staat
'n heel klein paradijs gecreeerd,
't bloedvergieten inmiddels verleerd,
naastenliefde, vergevingsgezindheid, gelijkheid,
iedereen te helpen in nood aan de overkant
kansen bieden, opleiding, werk en onderdak,
'n warme gemeenschap en onthaal,
maar getrakteerd worden op bommen en verderf
je geliefden, kinderen, ontvoerd of vermoord
vliegbestemmingen aan exotische stranden
via dure vakanties in sterrenhotels,
't goud en manna brengen in verre landen,
aan straatarme mensen
die niets meer hebben om handen,
decennia zitten op 't vlees van hun tanden,
ons ontvangen met open armen
maar nu meewarig lijdzaam toezien,
hoe 'n stelletje nieuwe fascisten
hen door de bedelstaf tot knieval willen dwingen
alle hoop op beterschap en 'n boterham,
elke vorm van beschaving doet wegkwijnen ..
want we all have the same button on
beautiful people
don't we all want the same thing ..
as in that song ?