IJmuiden.
IJmuiden hoe moet ik
je omschrijven
eindpunt tegen de zee geleund
dat brede strand
onder de zuidpier
een dorp dat in haar voegen kreunt.
Geboortedorp mijn
grote liefde
ondanks de wind en kerngebrek
ik proef het zilte
van de haven
de sluizen als geliefde stek.
Kop van de haven
’t leugenbankje
veerdienst DFDS komst en vertrek
het havenbeeld
voor hen die bleven
als dagelijks bezochte plek.
De zeereep en de
blonde duinen
natuur waar schoonheid puur verstilt
ons opbeurt uit
de daagse zorgen
ons in een and’re wereld tilt.
Dat kantje pikken
langs de vishal
of via de zuidzij met vissersvloot
de haringhaven
even aan doen
met kleine – en grote vissersvloot.
Het semafoor tegenover
het forteiland
Kennemermeer nog puur natuur
de pier om even
uit te waaien
Scheepvaart en gros op ieder uur.
Alles toch met
de zee verbonden
jachthaven , ook nog de haven van Tata steel
cruisschepen , ’t koperen ploegje,
loodsafhalers , tankers
vakantie vloot als zomerdeal.
Alles en altijd in
beweging
boeiend in havenmond en kanaal
sprankelend in al
haar onderdelen
mijn Leven als verguld verhaal.
Th