Slavernij verleden
Voor zover ik mij herinneren kan
was er geen slaaf in mijn bestaan
Of misschien mijn moeder dan
al heeft die het zonder dwang gedaan
Mijn krantenwijk is door mijzelf gelopen
de eerste boom door mij gezaagd
Ik wou niemand dwingen of bekopen
zelfs geen enkele dienst gevraagd
Telkens waren het mijn schouders toch
die het juk van mijn levensjaren droeg
Wanneer ik twijfelde deed ik alsnog
de inspanningen die men van mij vroeg
Nu wordt er naar mij en velen gewezen
als daders van een eeuwenoud leed
Door hen die van onrecht hebben gelezen
zonder enige zweepstriem op hun reet
Mag ik er voor passen, zelfs bestrijden
met een trots op mijn zelfwerkzaamheid
Wel met besef van een onbehoorlijk lijden
maar geen verantwoording over diƩ tijd