Een vriendschap kan soms uit nood
worden geboren. Wanneer in de bittere
koude bijna een leven wordt verloren.
Tussen de Alpen kan een mensenleven
langs de rand van de afgrond gaan.
In het hooggebergte kan dan
alle hoop in een illusie verloren
dreigen te gaan. Een bergpas tussen Italiƫ
en het buurland Zwitserland duwt de overmoed
van een mens soms over de grens van
het gezonde verstand.
Over de Zwitserse Alpen door de St. Bernard-
pas begrijpt een mens op zo'n precair moment
hoe kwetsbaar hij tot nu toe in werkelijkheid
was. Op zo'n moment kan een Augustijns wonder
op vier harige poten een mens tot redding zijn.
Voorkomt de vriendschap van de St. Bernard op
het juiste moment een val in een diep ravijn.
St. Bernardino, een vriend die een mens soms kent
in de engte van zijn kwetsbare bestaan. Een engte
die zich dan kan warmen aan een lobbeskop
op vier poten die met niemand anders op de wereld
kan bestaan