Trots
Ben jij trots op mij?
Na een wederzien
Met een vriendin van de basisschool tijd
Kwam deze vraag bij mij naar boven
Eentje die ik liever vermijd
19 jaar deel je de aarde al niet meer met ons, met mij
19 jaar ben je er alleen in mijn hart en in mijn gedachten bij
19 jaar kijk ik niet meer in jouw ogen
Of jij in die van mij
De bevestiging waarvan ik na jouw dood erachter kwam
Die ik zó nodig had, van jouw goedkeurende blik en lach,
werd ik zèlf blij!
Jij en ik, moeder en dochter
Vier handen op een buik
Jouw buik
Jij was sterk aanwezig in mijn bestaan
Zo fijn toen je leefde
Wat een rouw en hoe rauw voor mij om zonder jou het leven elke dag weer op te moeten staan
Bij een nieuwjaar borrel en een goed en warm gesprek
Was het gek?
De vraag, ben jij nu trots op mij
Verwarring , ik denk nee en dat kan er nu niet bij
Ik doe nog steeds en weer mijn best om door te gaan
En eigenlijk vind ik er nog steeds, zonder jou lieve mam,
Ook na bijna 20 jaar
Geen bal aan
Tuurlijk neem ik alles zoals het komt
Dat leerde jij mij
Tuurlijk kan ik genieten, en ben ik soms intens blij
Maar jou dagelijks niet om mij heen
Het moeten missen van jou
Is en blijft groot
Voor mij een eerbewijs aan jou
En aan onze grote liefde en hoe ik van jou hou
Kun je trots zijn op mij?
Ik denk het niet.
Ik leef mijn eigen leven
En ik dank je voor alle liefde die jij mij hebt gegeven
Ondanks of dankzij alles heb jij mij dat geleerd
En ben ik het die ruzies in mijn leven heeft gekeerd.
Ik accepteer alles en neem zoals het komt
Ik kies voor vrede, harmonie en liefde in mijn bestaan
En heb daarvoor materie aan me voorbij laten gaan.
Ik heb de breuk gemaakt
Wat jij niet deed
Het heeft me diep geraakt.
De kinderen gingen verder met ruzie maken om geld
En het is klaar.
Uitgeteld
Balans is uit balans
Debet slaat door
Mijn schuldgevoel stopt hier dit jaar
20 jaren later
Ik ben klaar!