ik zag een SS'er bij een graf vol doden
die zijn gezicht en handen verschoonde
hij lachte en boog zich over een gekloonde
want al wat fout was werd hem verboden
dagen achtereen was hij bezig in de barak
waar kinderen en volwassenen werden geknipt
een enkeling was kaal een ander raakte geflipt
toen hij ze streng en bestraffend toesprak
van de omgeving genoot hij en het terrein
waar je een voetstap in het zand ontwaarde
het najaar had prijs en moeder aarde
en de zuster die hem verpleegde met azijn