Naar al goede gewoonte
werd Nostradamus en zijn onleesbare kwatrijnen,
de bijbel en diverse doemprofeten
glazen bollen, halve heksen, geschifte toverkollen
sjamanen en helderzienden duchtig geconsulteerd,
om na te gaan wat die zoal hadden beweerd,
al had niemand 't onheil voortijdig geprofeteerd
anders waren die vilaine chinezen vooreerst
met pek en zwavel op de luchthavens geweerd,
de kerken en moskeeen sloten hun deuren
anders zaten die meteen stampvol
jammerende ellendelingen
klappertandend, hopend op 'n modern mirakel,
met 'n totaal .. averechts effekt,
alleen diegenen wie zich volvrat aan nasi
bang en goreng, hamburgers of chinese take away
bij gebrek aan tijd voor 'n fatsoenlijk maal,
't zetten op een zuipen of rookten als een schoorsteen,
diegenen die te zwart, arm of werkloos
leefden in the Deep South, Alabama of sweet Carolina,
waren nu sitting duck
and always to blame,
diegenen die samengepakt als sardinen
met één waterkraan voor enkele duizenden
wachten op Godot of 'n gunstig advies
in vluchtelingenkampen verguisd als pestratten,
wie te oud, half dement of krakkemikkig
staat te zwaaien voor 't raam van een rusthuis
met tientallen ouderdomskwalen aan zijn lijf
die zijn .. nu helaas de sigaar,
gedaan met tafelspringen over de Brexit
uitzinnig joelen op voetbaltribunes
gekke jasjes, pasjes en grimasjes op Tomorrowland
jaarlijkse processies en popfestivals,
koffers klaarmaken voor vakantie,
zotternijen en lekkernijen
lege stranden, romantische lichtjes die branden
de moskovieten spelen in Turkije russische roulette,
't zal wel zo geen vaart gaan als met de pest
of spaanse griep zei d'expert terzake
je mag er niet aan denken
terug aan 't werk,
geen aandacht aan schenken !
zie me hier al zitten met een mondmasker
zei de president zelfverzekerd in 't oval office
die de viroloog met zijn geouwehoer en gezeur
cordaat en dreigend wees naar de deur,
we zullen ermee moeten leven
als met verkeersdoden of 'n jaarlijkse griep
angst is 'n slechte raadgever en paniek
tot jezelf geveld ligt te happen naar adem
als 'n vis gevangen op 't droge ..
wat echter werd verzwegen
is dat schrale hans en magere hein
komt aangewandeld op kousenvoeten
met duizend en één vragen
wanneer, wie en hoe 't dan verder moet,
vooral torenhoge ziekenhuiskosten
dood of levend, één zelfde tarief
fasten your seatbelts,
this is your captain speaking,
zwaar weer en turbulentie
'n groot gat in 't budget
gebakkelei wie 't zal betalen,
of zijn we ook zo naief ?