REPUBLIEK
Wanneer de straten stoffig zijn
zoals in Johannesburg, maar niet
als in Kaapstad, dekens die bewegen
in de portieken en even later
over de straten gaan
Verlangen naar een stofzuiger
naar een volle buik en tevreden gegrom
bij het zwijgen, knop op uit