Trauma.
Wij gedenken 75 jaar
Bevrijding
Realiteit voor hen die daarna geboren zijn
In dit gedenken schuilt
De kennis
Dat is voorbij, nimmer die pijn.
Van oorlog met zijn
Onderdrukking
Ondergeschiktheid kamp en dood
Vernedering tot in
het diepste van je wezen
de worstelingen in die nood.
Mensen die nooit bevrijd
zijn van die lasten
getraumatiseerd hun leven lang
geen willig oor
noch durven spreken
geketend in die oorlogstang.
Dat wij hernieuwd
Bewust beseffen
Hoe groot het goed is dat vrijheid heet
Ook hen die onder
dit verleden bukken
Omarmen , en nimmer vergeet.
th