Me meermaals overkomen
geen ontkomen
altijd was het van dat
nu denk je vast ‘wat is dat?’
luister daarom goed
oordeel niet te gauw
het gaat over man en over vrouw
wanneer mannen na een bezoek zeggen
“komaan we zijn weg”
dan zijn ze ook weg
vrouwen zeggen eerder
"we zullen maar eens gaan vertrekken"
alleen volgen er dan nog vele kleine gesprekken
de zin
‘we zullen eens gaan vertrekken’
is immers het begin van een ritueel
neen dit is echt geen vooroordeel
nog vele onderwerpjes passeren gauwtjes de revue
als ware het de dessert van een gans menu
snel nog een weetje over kinderen
familie
relatie
och over zoveel
maar altijd is er dat ritueel
alsof verleden en toekomst nog snel door hun hoofden flitst
waar nog gauw moet tussendoor gefietst
toegegeven ik beken schuld
werd vaak overmand door ongeduld
als ik hoorde
“we zullen maar eens vertrekken ”
trok ik mijn jas aan
begon al naar de auto te gaan
immers ik dacht toen nog naief
dan het dan ook zo was
maar stond dan een half uur in de kou
met een leeg glas
ondertussen is dat voor mij
voorbij
ik blijf nu rustig zitten want ik weet
ze zijn nog niet gereed
eerst nog het ritueel
we kennen ondertussen het tafereel
leer dus gerust uw kinderen
ge kunt dat niet verhinderen
wen er gewoon aan
er is niets tegen gedaan
als je dit als jonge man weet
verminder je menig mannenleed
doch lieve vrouwen wees gerust
wij zijn er ons van bewust
mannen hebben iets analoog
meestal aan de toog
als de vrouwen zeggen
“we zullen maar eens vertrekken”
zijn het de mannen
die het rekken
wellicht herkennen jullie dat
als we zeggen
“toe …nog eentje hé schat”