Geen kat die er een hond van begrijpt
hoe dat onnozel vierkant snorretje uit Lintz
met zijn bruine kepie en donderpreken
erin slaagde miljoenen duitsers,
tot op de dag van vandaag met 'n schuldgevoel
op te zadelen van hier tot over de Rijn
gaande van Londen, Rotterdam, Dresden
Stalingrad, Moskou tot Berlijn,
als men niet begrijpt dat wie zonder job
in trailerparken, krotten, out in the streets
in kartonnen dozen mag gaan kamperen
of God verhoede,
wat nog rest na 'n orkaan of bosbrand,
met 'n pick up de kleren aan 't lijf wat rest opladen
als 'n nitwit, loser, dakloze en dompelaar
in de Bible Belts, spooksteden, Pennsylvenia
roestende industriegebieden, Pittsburgh
leeggezogen, kapot geconcurreerd door de Mexicanen
werk en knowhow weggesnoept door de chinezen
paranoia ontwikkelt tegen die linkse Europeanen,
hoe breng je 't eindeloos geldgewin op betere gedachten,
tem je de leeuwen van Wallstreet die schreeuwen
om nog meer Yankee Dollars in God we trust
't geldbordeel van huppelende stock market hoeren,
de American dream die 'n Hollywood horror farce
blijkt te zijn bij onheil en ontij
als je ziek wordt in 't land van dromen en fortuin
tot 'n man opduikt met 'n fancy kapsel
van wel 70000 dollars, glitter en glamour
blufpoker, broke, nauwelijks 750 dollars tax pay
casino's, goktenten, buildings, 'n naam als Barnum
brullend en brallend alle regels van 't fatsoen,
wegtwittert als 'n gele kanarie vanuit zijn kooi,
de pers fake news noemt, law and order toetert
borst en bek vooruit als Mussolini
waag het niet tegen te spreken,
cijfers en statistieken
tovert uit zijn holle pet,
't licht van de zon ontkent
de fuhrer hat immer recht,
Deutschland, Deutschland uber alles
America First, make us great again
built that wall scandeert de meute volgzaam
de handen gesmeerd met 50 dollars fee,
de bijbel bij de hand, gaat erin als zoete koek
terwijl a few blocks away
zwarten worden gekneveld, knuppels bovengehaald,
white suppremacy fascisten fine people noemt,
feministen wellustig kletst op de blote poep,
gelijk krijgt van de verzuurde onderbuik
die stemt voor prosperity, nog 'n droom,
nothing else to loose
zoals 't gepeupel destijds tijdens de Franse Revolutie,
niet genoeg kon krijgen van de guillotine
om toch maar 't etablisment te decapiteren
drain the swamp, you're fired !
tot ook d'eminentse viroloog mag gaan,
Robespierre ook zijn hoofd op 't kapblok legde,
daar kunnen we nog veel van leren
tot die half kale grijsaard
moegestreden in menig committee gezeten,
van alle markten thuis met 'n hart
gestaald en door menselijk verlies gehard,
moedig vanuit zijn kelder komt piepen,
200.000 doden, gestook en polarisatie,
what have you done ?
rot op man en pak je koffers !
no more pain, no more lies
of zoals de Creedence ooit zongen
met 'n stem als schuurpapier :
light a candle in the window,
en Otis Reading tevergeefs,
de zwarte God van soul,
why not ..
try a little tenderness ?