In een kluwen van onwetendheid, probeer ik de kluwen uit elkaar te halen tot een recht stuk. Verleden, heden en de toekomst. Dat is waar het stuk uit bestaat. De kluwen uit elkaar, tot een overzichtelijk geheel. Het verleden om te vergeten, het heden om in te leven en de toekomst om naar uit te zien. De kluwen ontward om een overzicht te krijgen en die heb je gekregen, en je doet wat je moet doen. Dat overzicht heb je nodig, om grip op je leven terug te krijgen.
De knoop ontward en weer een doel voor ogen. En gericht op het leven nu, in het moment.
Uit het leven halen wat erin zit.
Genieten van het moment en je herinneringen koesteren als iets kostbaars. Ja, de dingen voor jezelf op een rijtje zetten kan zo waardevol blijken. Je weet weer waar je staat in het leven, het leven dat aan jou is geschonken, dat zo waardevol is, de moeite waard.
De kluwen ontward, je verwardheid vergeten, je kan de dingen weer onder ogen zien. Je kan de dingen des levens weer aan.
Je hebt je niet laten ontmoedigen door de kluwen die moest worden ontrafeld. Je overzicht is er weer, je weet wat je doen moet nu. Hebt het heft weer in eigen handen, je leven weer op de rit en de knoop is uit elkaar gehaald tot een recht geheel. Het is goed zo, het leven biedt nog zoveel.