Mei
Hoe het ook zij
we zitten in de heerlijke maand mei
een mooie maand
nog meer bloemen en bloesems opengaand
overal frisgroen gras
dat al van in april
in de was was
bomen in hun nieuwe groene kledij
typisch voor mei
er is nog niet gemorst
blaadjes verbergen Tjiftjaf en Roodborst
overal meiklokjes en blauwe hyacinten
Kerselaars in vele kleurentinten
Meidoorns met hun zoete geur
verdienen een plaatsje naast elke voordeur
mei wordt de bloeimaand genaamd
maar ook Mariamaand
naar de Griekse godin Maia
en maia ja
mama
moeder dus
vereerd in Romeinse cultus
Maia zou dingen in de natuur laten groeien
en bloeien
al van in middeleeuwen is er het gebruik
tot het eren van de moederbuik
en deze maand
te wijden aan Maria
de Moeder van Jezus
Jezus Christus
bij ons in de buurt wordt er aan het Mariakapelletje
zonder belletje
nog alle dagen in weer en wind gebeden
door enkele dorpsleden
een beeld dat wel stilaan verdwijnt
en wellicht ongemerkt wegkwijnt
maar hoe het ook zij w
e zijn in mei
waar een Hollandse dame zei
in mei leggen alle vogels een ei
behalve de Koekoek en de Griet
die leggen in de meimaand niet
waar een Vlaamse heer aanvulde
met veel respect en eerbied
maar ook de duif en de uil niet
die al eerder een ei uitliet