December
Het jaar is alweer verregaand
we zitten in de laatste maand
informeel
de feestmaand
formeel
de wintermaand
naam afkomstig van ‘decem’ uit het Latijn
wat zoveel als tien moest zijn
Sinterklaas en Kerstman komen voorbij
maken mensen en kindertjes blij
en overal flikkeren kleurrijke lichtjes
komen er eindejaarsberichtjes
doch brrrrr, meer en meer komen koude dagen
enkel goed gekleed zullen we het erop wagen
de vorstgevoelige planten moeten nu binnen
willen we ze volgend jaar nog kunnen beminnen
de tuinier oogst na de vorst buiten
de Boerenkool en de spruiten
aan de hemel zien we vallende sterren
tenminste
als wolken de hemel niet versperren
het zijn de de Geminiden
die je dan kunt bespieden
Winterjasmijn bloeit volop in geel
in tuin of aan de deur altijd een een juweel
wat misschien in uw oor doordringt
is Zanglijster die al stilletjes zingt
Kamperfoelie kan al uitlopen
hier en daar pikzwarte molshopen
sommigen nemen nu wat rust
zien hoe sneeuw de daken kust
met een boekje bij de warme haard
slechts door weinig geëvenaard
doch, het allermooiste moment
door velen gekend
als kindjes komen nieuwjaar zingen
wat tot de ziel kan doordringen
oudjaar nieuwjaar, ik wens een gelukkig nieuwjaar
daarmee eindigt dan alweer het mooie natuurjaar