Schaken IRL
Zovelen
die het graag spelen
een zeer hoogstaand vermaak
een spelletje schaak
samenvattend
niets zo veelomvattend
met ocharme zestien stukken
die kunnen aanrukken
om vijand te elimineren en af te matten
de ander zijn koning listig te vatten
telkens weer de tegenstrever in de val lokken
zonder echte geweren of heimelijke stokken
tactisch en strategisch denken en handelen
in stilte aan tafel met mekaar onderhandelen
dit alles met acht pionnen
als korte kanonnen
twee torens die recht door zee gaan
van zeer ver hard kunnen toeslaan
twee energieke dolle bereden paarden
die springen en geen lijnen aanvaarden
twee lopers die schuin op afstand opereren
en alzo de vijand onverwacht bombarderen
één koningin die alles kan en mag
almachtig in staat tot elke slag
tenslotte de grote machthebber
één koning die eveneens alles ongestraft mag
zonder berouw noch beklag
maar enkel zelf vecht als geweld komt kortbij
anders is hij zeer ver van front en razernij
gebruikt de anderen om het vuile werk te doen
zodat hij kan veroveren, al sterven er een miljoen
voor hem wordt gemoord en geëlimineerd
opgeofferd, gedood en bezeerd
net als in oorlog
gaat het bij schaken om geldingsdrang
zonder scrupules de ander in de tang
maar bij schaken is het een spel
dat weten we gelukkig wel
daar gaat het om slimme zetten
goed leren opletten
samenhangend en vooruit denken
vooral leren doordenken
dat is het boeiende aan het spel
en ontwikkelt menige hersencel
maar wat echter nu leeft, is het gevreesde beeld
dat het schaken, ook in 't echt wordt gespeeld