Mijn geloof,
Mijn geloof is uiteenlopend,
Zo ook kijk ik anders naar wat er in de bijbel staat.
Niet te nadelen van zij die dit letterlijk woord voor woord geloven.
Ik bekijk het uit een schrijvers standpunt.
Als schrijver zet je soms iets neer,
Om het wat duidelijker voor de lezer te omschrijven.
Al is het aan de lezer, hoe te intrepeteren.
Soms is het net of de schrijver staat te overdrijven.
Of probeerd het ons iets te leren.
Als schrijver moet je gevoelens verwoorden en verduidelijken, maar dat is een kunst apart.
Hoe kan je iemand vertellen dat je van diegene houd.
Daar bij wil je wel vertellen dat het tot de maan en terug is.
Zou je het letterlijk nemen, gaat iemand dan echt naar de maan en terug?
Jezus liep over water?
Ik denk eerder dat hij over het verdriet heen liep.
Zei tegen mensen, sta op en wandel.
Wil niet zeggen dat hij ze van hun kwaaltjes af hielp.
Was het niet dat hij de pijn van binnen in weg nam en ze deed beseffen dat ze nogsteeds leven konden. Er het beste van konden maken.
Als ik een schrijver ben, en een boek wil schrijven, maak ik een personage.
Deze blaas ik leven in,
Geef hem een karakter, ervaringen, eigenschappen , een doel van bestaan.
Dan wil ik ook dat de lezer begrijpt en vooral voelt wat ik ze mee wil geven.
Nu even wat anders.
Ik geloof ook in evolutie, groot en klein.
Dichtbij en verweg.
Elk kind is een evolutie op de mensheid.
Dus darwin heeft in mijn optiek gelijk.
Zo geloof ik ook dat we afstammen van de aap.
Zo geloof ik ook in de oerknal.
Heb je wel eens de oerknal bekeken?
Waarschijnlijk niet, wie wel...
Dat is zo lang geleden, ik ben er niet bij geweest.
Maar tocht, gebeurt het elke dag.
Bekijk maar eens het bevruchten van een eicel door een zaadcel.
Dit is kleinschalig, precies hetzelfde.
Ik ben ook van mening, dat alles wat wij naar opzoek zijn, we allang weten dat het er is.
Zoeken naar leven in de ruimte,
Stop hiermee. Het kost zoveel grondstoffen,
De aarde zal een keer uitgeput raken.
Je kan beter zorgen dat de aarde er langer is,
En dat je uit kan wijken naar andere planeten.
De ark van noach,
Was dit een groot hout schip,
Of een metaal vormig ruimte station?
Wie weet zijn de verhalen die we kennen, nog veel ouder dan de aarde is.
Mannen van Mars en vrouwen van Venus?
Wie zegt dat daar niet een kern van waarheid in zit?
Wie zal het zeggen?
Gq je daar naar opzoek, dan zal het je leven overspoelen met de verboden vrucht,
En leef je niet meer in het paradijs.
Ik geloof in dat wat de verhalen mij vertellen.
De wijsheden die allang in ons zitten.
Verhalen als, de kikkerprins,
Bella en het beest,
Doornroosje,
Assepoester,
Roodkapje,
Etc.
Allemaal amuserende verhalen toch?
Maar zie je ook de onderliggende boodschap?
Zo woorden vaak boodschappen geromantiseerd.
Zodat het misschien duidelijk is voor de lezer.
Ik als schrijver kan dan ook ander naar de bijbel dan velen.
Niet te nadelen van hen die geloven.
Dit is mijn geloof.