Koekoek
De Koekoek is weer in het land
hij zit daar aan die bosrand
en voelt zich heel voornaam
zo roept hij ijdel zijn naam
bluffend in zijn gestreepte pak
zit hij daar op die kromme tak
en misschien weet je het niet
maar hij is een echte parasiet
dropt zijn ei in een ander zijn nest
en de eigenaars doen dan de rest
het koekoeksjong, een echte bandiet
duldt de ander zijn eieren niet
kiepert ze kundig over de rand
alsof hij daar alleen is aanbeland
zo heeft hij het nest voor hem alleen
de schurk, zo vals en zo gemeen
het naieve pleegouderpaar
wordt helemaal niets gewaar
ze reppen zich als gek
voeren die grote bek
en terwijl zij honderden larfjes aansleuren
zijn de ouders met geen ogen te bespeuren
ze laten zich wel graag overal horen
maar verdienen een klets om hun oren