1987.
Smurfy .
Overspoeld door de golven der walg ,
De dood voelen als een strop rond je hals .
Door gevoelens overstelpt dreig ik te verdrinken .
Nooit komt de mens aan bodt , alsof er geen plaats is
Voor het stukje weefsel ; dat je steeds verdringd .
Geen rechten hebben , geen plaats in deze wereld ,
Zodat je steeds alle goede dingen moet ontberen .
Zelfs verlangens komen niet aan bod ;
Omdat ze werden vermoord door ’t ouderlijk gebod .
De wil tot leven leid me naar de diepste afgrond ;
Er is geen plaats voor verdriet ; geen kans meer ; geen rede .
Mijn bestaan is een aanklacht ; ik ben een schimmig raadsel ,
Alles wordt vernietigd door dezelfde maatstaven .
Ik weet niet meer waar ik me nog kan verbergen ,
Alleen de dood kan deze angsten bedelven .
Gedreven door een drang mezelf te ontzeggen ;
Dat voortspruit uit een leven van verderf .
Ik wil een mens zijn die kan leven ,
Zonder die angsten , zonder te beven .
Hoemeer ik tracht mezelf te overstijgen ,
Te meer ik voel ; er gaat niets overblijven .
Marth Haesendonckx .