De stilte van de nacht.
Het was donker en stil buiten,
geen vogel hoorde je fluiten
het was zoals een nacht zijn kan
Zacht ruisende bomen
de maan aan de hemel,
het gevoel van veilig te zijn.
Ik lag in mijn bed te dromen
ik werd wakker geworden door een geluid .
Wat het was kon ik niet met zekerheid zeggen,
maar het klonk als brekend glas.
Slaperig bleef ik liggend luisteren
wat dat nu was
zou ik het geluid weer horen.
Was er op mijn terras een inbreker bezig
zich een toegang te verschaffen tot mijn huisje?
Of was het iemand die in de nacht
zijn lege flesje bier weg gooide?
Mijn raam stond open, de maan gluurde naar binnen.
Wat had mij nu wakker gemaakt?
Stil om mijn man niet wakker te maken stond ik op
zachtjes liep ik de trap af naar beneden.
ik wilde het weten wat was de reden
De nieuwsgierigheid won het altijd van mijn onrust gevoel,
daarom ging ik ook op zoek naar het geluid.
Beneden wees niets op een inbraak,
ik deed de deur naar mijn terras open
en stapte naar buiten.
Het was lekker weer, zelfs zwoel
de nacht zag er uitnodigend uit.
Buiten ging ik op een stoel zitten
alert om mij heenkijkend naar
iets wat hier niet echt hoorde
Wel zag ik een glazen jampot stuk liggen
op de grond onder het werktafeltje
wat ik gebruikte om plantjes te verpotten
Dus iets had dat potje stuk laten vallen
wat zou de rust toch zo vergallen
Ik bleef stil zitten en keek goed om mij heen,
ik had geen licht aan gedaan omdat de maan genoeg scheen
Vlak bij mijn voet zag ik ineens snel iets weg flitsen,
toen ik goed keek zag ik 2 muisjes weg rennen.
In gedachten keek ik naar deze beestjes,
het verbaasde mij dat zij niet zo schuw waren
zoals ik altijd gedacht had.
Zij kropen op en in de tuinbakjes
zelfs tussen de tegels werd druk naar voedsel gezocht.
Wat waren zij ijverig zij hadden zeker jongen.
dan moest de honger worden bedwongen
Toen ik weer ergens onder de tafel keek
zag ik een paar pissebedden ook al aan de wandel.
Een paar spinnetjes waren bezig hun web te herstellen.
Zo bleef ik een tijdje zitten tot de stilte mij weer slaperig maakte
Een vogel vloog tjilpend op het waterhoentje kwaakte.
Zeker ook wakker geschrokken net als ik.
Gapend stond ik op weer terug naar mijn bed.
Terwijl ik weer mijn warme bed in kroop
bedacht ik dat er ook nachts volop leven was.
En dan gebeurt daar ook een hele hoop
daar waren dieren druk bezig met overleven.
De glazen pot hadden de muisjes waarschijnlijk er af gestoten
met hun zoektocht naar iets om te eten.
Ik trok mijn dekbed over mijn hoofd,
zag in gedachten die diertjes de boel afstruinen
Welterusten iedereen ... mens... en dier.
morgenochtend zal ik het glas wel op ruimen.
J.vB