Tot er 'n ramp gebeurd met 'n kind
wat was te verwachten,
'n overvol busje vluchtelingen
achternagezeten door loeiende sirenes,
die in een nietsontziende vaart
over d'autostrade in ware doodsdrift raasde
naar 't land van de Brexit
om onder te duiken in illegale circuits,
't vuile werk aan de politie uitbesteed
met achtervolgingen, wapenstok en hondenbeten
de agent die schoot bleef voortaan thuis
maar werd inmiddels verschoond,
door de politici met verkiezingsretoriek,
'n grondig onderzoek zou volgen
teneinde de ware toedracht te smoren
zou niemand verder nog iets van horen,
d'er waren inmiddels weer andere slachtoffers
van een geradicaliseerde gek te betreuren
vreemd dat sinds 's mensen heugenis
Belgie 't kruispunt blijft van veldslagen,
veewagens, uniformen, transporten, hondengeblaf
je vraagt de vorige generatie van 70 jaar geleden
hoe zoiets in 's hemels naam kon gebeuren
waarop ze antwoorden : we hadden een 'vermoeden dat ..'
nu weten we zeker dat 't begint
met mensen te herleiden
tot nummers, statistieken, dingen
opruimen, verjagen, ontmenselijking
tot we allemaal weer met beschaamde kaken
't haar uit ons hoofd
en 't boetekleed aan zullen trekken
om te beamen : was ist geschehen ?