De kleinste kruipt overal door
onder door tussen door
op haar buik op haar kant
langs de stoel tegen de rand
gewoonweg
de moeilijkste weg
komisch om te zien
dat wel
’t is nogal een model
bij volwassenen is het net andersom
als je me vraagt waarom l
uidt het antwoord
luiheid
alles voor de gemakkelijkheid
steeds de gemakkelijkste route ’
t zit in volwassenen sans doute
dat is het verschil
zo je wil
tussen kleine en grote mensen
die het eerder gemakkelijk wensen
even later zie ik moeke haar fiets uit het hok rijden
of beter gezegd eerder vastrijden
zich persen langs aanhangwagen
schuifelen langs vuilnisbak
langs de PMD-zak
door de smalle deur
wat een gesleur
eindelijk buiten
met een schram op de kuiten
maar de tweede deur ook mee open zetten
ooh neen
ze wil en zal de fiets wringend verzetten
ons kleintje ja
misschien een trekje van omaa
och neen peuters moeten leren
alles assimileren
elke kleine drop
zoekt engheid op
die heerlijke éénwording met de dingen
alles goed voelen en laten doordringen
mooi om te zien hoe ze zich ontwikkelen
zich uit alles loswrikkelen
't zijn pure lessen voor het leven
daarom willen peuters
zo graag
gewring beleven