Normbesef
Mensen gaan aan mij voorbij
blikken stuurs de wereld in
Ogenschijnlijk echt niet blij
En oplettend evenmin
Dichtbij door mijn autoruit
zie ik de mensen oversteken
Monden bewegen, geen geluid
waar zouden ze over spreken
Mijn route door een winkelstraat
is duidelijk anders dan voorheen
Lockdown spint een rode draad
geen shoppers om mij heen
Een winkeldeur zwaait even open
twee mensen komen daar naar buiten
Voordat ze schichtig verder lopen
zie ik ze de deur nog haastig sluiten
Radeloosheid op hun gezichten
angstig om een vals gezag
Wat regels schijnen aan te richten
het lijkt haast wel op vluchtgedrag
Kon ik weerbaarheid maar etaleren
hoe samen weer de ruggen rechten
Het normbesef iets herwaarderen
de moeite waard om voor te vechten