dat is nu al sinds 1963
dat ik kruip als een slak
me te pletter werk en ploeter
hier 't aanzien geniet van makak,
depuis soixante trois !
et j'ai vu tous les présidents
de la République ...
défiler sur le champs élysées,
spaargeld zend naar 't verre thuisland
navelstreng, strop en bloedband
de plicht die van ginder ver roept,
al wie achterbleef in nood te helpen,
nu is mijn emmer vol
de laatste druppel erover,
ik die dacht van mijn oude dag
te slijten onder de eucalyptusboom,
te midden van 't ouderlijk dorp,
ooit te leven als 'n gevierde koning
teruggekeerd uit ballingschap,
mais non, oh lala,
zijn verrimpeld gezicht vertrok
onder 't grijze kroeshaar van misbaar,
rien du tout ça !
al de naaimachines die ik stuurde
om 'n kleinschalig atelier op te starten
zijn vastgeroest of verkocht als schroot
puisqu'on ne peut pas manger cela,
't huisje, die droom voor later,
leeggehaald en gesloopt,
de familie nog groter
't land verdord,
de honger nog heviger,
dan toen 'k ooit vertrok,
heel de clan wacht zoals weleer,
ook al heb 'k hier 'n eigen gezin,
nog steeds tot St Nicolas,
on m'appelle le bon papa,
'n pakje of zending stuur
uit 't verre rijke Europa
van die goede Mamadou ...
le grand chef d'état !